Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Pressemeldinger

Satsing på vestnorsk tradisjonsbrygg

Skummende frisk satsing på vestnorsk tradisjonsbrygg

Inspirert av tusenårige ølbryggingstradisjoner på Vestlandet, har det bergensbaserte Norwegian Food Partner AS og datterselskapet Handverksbryggeriet AS, i samarbeid med Vossakjøt AS, utviklet en rekke nye, forfriskende håndverksbrygg.

- Kall det gjerne en hyllest til den vestnorske smaksarven, sier Willy Roger Jacobsen, administrerende direktør i Norwegian Food Partner AS og styreleder i Handverksbryggeriet AS og Vossakjøt AS.

- Belgia, Tyskland og Tsjekkia fremheves gjerne som de store ølnasjonene i verden, men også Norge har helt unike ølbryggingstradisjoner som fortjener mer oppmerksomhet. Disse tradisjonene er særlig sterke og levende på Vestlandet, der vi kan spore ølbrygging over to tusen år tilbake i tid. Gulatingsloven hadde påbud om hjemmebrygging, og gjennom århundrene har det utviklet seg et mangfold av vestnorske ølsorter med helt særegne smakskvaliteter, sier Jacobsen.

Norwegian Food Partner har lansert bryggene «Harding», «Trolltunga» og «Sogning» inspirert av lokale hjemmebryggingstradisjoner i Hardanger og Sogn. «Harding» er basert på mørke malttyper og har det klassiske hintet av einer som preger tradisjonelt hardangerøl, mens «Sogning» har en rik og markert maltsødme og et preg av karamell som skriver seg fra røstet byggmalt.

Handverksbryggeriet AS har under varemerket Vossabrygg, med tilknytning til Vossadistriktet: «Staut Vossing» «Fela Vossing», «Stolt Vossing», «Yr Vossing», «Smalahove Spesial brygg», og «Ekstrem Vossing».

Ølreseptene er utviklet i tett samarbeid med anerkjente småskalaprodusenter på Vestlandet, som også står for produksjonen.

- Målet er ikke å lage eksakte kopier av gamle øltyper, men å bruke lokal smaksarv som inspirasjon og brygge bro mellom tusenårige tradisjoner og moderne ølbryggingsmetoder. For det er ingen tvil om at ny teknologi og nye gjæringsmetoder har sine fordeler. Der den gamle hjemmebryggeren aldri kunne vite nøyaktig hva ølet ville smake før brygget var ferdig, garanterer moderne håndverksbrygging den samme, gode smaksopplevelsen hver eneste gang, sier Jacobsen.

Samtidig som de nye spesialbryggene er spennende forfriskninger i seg selv, er det lagt stor vekt på å skape ølsorter som passer perfekt i kompaniskap med matretter basert på lokale råvarer fra de ulike distriktene. «Stolt Vossing» passer for eksempel perfekt i tospann med røykt pinnekjøtt, mens «Sogning» er som skapt for å gå i tospann med lokale råvarer fra Sogn – laks, ørret eller hjortekjøtt. «Harding» og tradisjonsretten hakkasteik fra Hardanger er to sider av samme sak.

I første omgang blir de nye ølsortene tilgjengelig i butikker og på serveringssteder på Vestlandet, men planen er å bygge ut nasjonal distribusjon steg for steg. På sikt skal også produktporteføljen utvikles med flere ølsorter basert på lokale, vestnorske hjemmebryggingstradisjoner.

- Mange mennesker i dette landet er så uheldige at de ikke er født på Vestlandet, men det bør ikke være til hinder for at de får ta del i den mangfoldige vestnorske smaksarven. Interessen for norsk håndverksbrygg og spesialøl er også sterkt økende, så vi tror tiden er riktig for denne satsingen. Samtidig varsler dagligvarekjedene at nåløyet for å komme inn i butikkhyllene blir trangere fremover, og da tror jeg at det er brygg med lokalt særpreg og sterk, lokal forankring som vil stå seg best i konkurransen, sier Jacobsen.

For mer informasjon, kontakt Willy Roger Jacobsen på tlf. 915 32 403.

Håndverksbrygg fra Norwegian Food Partner og Handverksbryggeriet AS

STAUT VOSSING

Et friskt, kobberfarget øl med et mildt hint av røykt byggmalt. Passer perfekt til langtidsmodnet spekemat som for eksempel eldhusrøykt fenalår.

Vossabrygg SMALAHOVE BRYGG spesial

Eit friskt og smakfullt brygg spesialutvikla for å utfylle den milde, rike smaken i mørt sauekjøt. Ølet er ein litt lettare variant av tradisjonelt vestnorsk heimebrygg, laga i samarbeid med Smalahovetunet og smalahovekongen Ivar Løne. Smalahove spesial har karakteristiske hint av einer og røykmalt og er brygd med eit belgisk overgjær som liknar på den gamle vestnorske gardsgjæren. Ølet har ein lang, behageleg ettersmak med god balanse mellom maltsøtleik og oppkvikkande bitterheit frå humle.

Smalahove spesial – ein sjølvskriven gjest når det står smalahove frå Vossakjøt på menyen.

STOLT VOSSING

Et mellommørkt brygg med en rik og kraftig aroma med innslag av einer. Bøkerøykt malt gir den klassiske røyksmaken som preger hjemmebrygg fra Voss. Perfekt til røykt pinnekjøtt.

YR VOSSING

En lett og frisk tørsteslukker velegnet for yre vossinger og andre som har vett til å nyte livet. Gyllent og fruktig og med en ange av sol, sydlandske sitronlunder og lange, lyse sommernetter.

FELA VOSSING

Et friskt øl med frydefulle harmonier av bitterhet og sødme. Perfekt tonefølge til de sølvskimrende tonene fra hardingfela – og det er derfor den levende legenden Leif Rygg pryder etiketten.

EKSTREM VOSSING

Et lyst og fruktig øl med markant humlesmak og god maltsødme – perfekt på tampen av en dag i fritt fall. Suverent følge til krydret spekemat.

HARDING

Lyst rødlig øl basert på mørke malttyper. Klassisk hint av einer slik tradisjonelt hardangerøl skal ha. Et brygg som får deg til å tenke på hardingfele, Folgefonna og fruktblomstring i Hardanger.

TROLLTUNGA

Eit gyllent og forfriskande brygg som kanskje smakar aller best etter ein tur til Trolltunga – berghylla som tronar 700 meter over Ringedalsvatnet ved Tyssedal og byr på ein utsikt som tek pusten frå dei fleste. Og nett slik bergutspringet stikk rett ut av fjellet, stikk ølet Trolltunga seg ut som ei leskande smaksoppleving av dei sjeldne.

SOGNING

Forfriskende, mellommørkt øl med markert maltsødme balansert mot bitterheten fra prima aromahumle. Røstet byggmalt gir brygget et hint av karamell. Ypperlig til lokale råvarer fra Sogn som laks, ørret og hjortekjøtt.

No items found.